Stoofpeertje in de sneeuw
Ingrediënten
voor 6 desserts
Stoofpeertjes in Jägertee
- 500 ml water
- Twee flinke theelepels Oolong thee
- Thee eetlepels rietsuiker
- Kaneelstokje
- Twee kruidnagels
- 120 ml rum (stroh)
Kardemomcrumble
- 50 gram rietsuiker
- 50 gram boter
- 100 gram bloem
- 1/2 theelepel kardemom (15-20 peultjes)
- 1/4 theelepel nootmuskaat
Amandelbiscuit
- 2 eieren (M)
- 1 eidooier
- 2 eiwit
- 62,5 gram poedersuiker
- 62,5 gram amandelpoeder
- 15 gram bloem
- 15 gram roomboter
- Snuf zout
Witte chocoladebavarois
- 125 gram witte chocolade, klein gehakt
- 190 ml room
- 125 ml volle melk
- 1 eidooer
- 1 blaadje gelatine
Overig
- Siliconen bolvorm 6 x ø 7 cm
- Witte chocolade
- Bakpapier
- Zeef
- Fijne rasp
Bereiding
Stoofpeertjes
- Doe 500 ml water in een pan en breng aan de kook
- Doe 2 eetlepels thee in een thee-ei of theefilter
- Zet het vuur laag en laat de thee ca 3 minuten in het water trekken
- Haal het theefilter uit het water en voeg de suiker, het kaneelstokje, de kruidnagels, rum en stoofpeertjes toe
- Dek af met een deksel en kook op laag vuur ca. twee uur tot de stoofpeertjes zacht zijn.
- Laat afkoelen en bewaar in de koelkast.
Crumble
- Verwarm de oven op 190ºC
- Doe alle ingrediënten in een kom. Snijd de boter in kleinere stukjes en maak de crumble door afwisselend te kneden en wrijven.
- Met kneden ontstaan een grotere bal. Deze wrijf je vervolgens weer in kleinere stukjes. Ga net zo lang door totdat alles goed gemengd is.
- Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat en bak ca. 10 minuten in de oven.
- Als het volledig is afgekoeld doe je de kruimels in een luchtdicht afsluitbaar bakje.
- Bewaar op kamertemperatuur tot gebruik.
Amandelbiscuit
- Verwarm de oven op 200ºC
- Smelt de boter in een pannetje en zet apart
- Klop twee eieren met de eidooier, het amandelmeel en de poedersuiker luchtig. Mix ongeveer 5-10 minuten op hoge snelheid.
- Klop de eiwitten stijf en voeg tijdens het kloppen een snufje zout toe
- Meng het beslag met de opgeklopte eiwitten
- Zeef de bloem boven het beslag en spatel er voorzichtig doorheen.
- Meng de afgekoelde en nog vloeibare boter voorzichtig door het beslag
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en stort het beslag hierop. Verdeel het beslag in gelijkmatige dikte tot een rechthoek van ca. 30 x 35 cm
- Bak in het midden van de over ca. 10 minuten en laat op een rek afkoelen.
- Neem een uitsteker van ø 7 cm en steek hiermee 6 cirkels uit de biscuit. Heb je geen uitsteker? Gebruik dan bijvoorbeeld een glas.
- Verpak in vershoudfolie en bewaar tot gebruik.
Witte chocoladebavarois
- Laat de gelatine in een kom met koud water weken
- Hak de chocolade klein en doe in een kom
- Verwarm de melk in een steelpan. Breng niet aan de kook!
- Kluts de eidooier, voeg toe aan de melk en meng met een garde. Verwarm enkele minuten en haal dan van het vuur.
- Neem de gelatine uit het water, knijp iets uit en voeg toe aan de melk
- Schenk over de chocolade en laat en laat dit even staan. Roer met een spatel tot een homogene massa.
- Klop ondertussen de slagroom op (zonder suiker!).
- Meng de slagroom met de witte-chocolademelk en giet in de vormpjes.
- Laat in de koelkast afkoelen en opstijven
- Dek af en laat in de vriezer hard worden (minstens 4-5 uur)
Samenstellen
- Leg een schijfje biscuit op een bord
- Breng met een kwastje wat kookvocht van de stoofpeertjes aan op het plakje biscuit
- Haal de bavarois uit de vriezer, uit de vorm en plaats op het biscuit
- Verkruimel rondom wat van de crumble
- Schaaf er wat van de overgebleven witte chocolade overheen
- Laat verder ontdooien voordat je het stoofpeertje op de bavarois plaatst
- Plaats een stoofpeertje op de bavarois en decoreer met nog wat geschaafde witte chocolade en eventueel gouden eetbare versiering.
- Serveer direct