Stoofpeertje in de sneeuw


Stoofpeertje in jägertee op witte chocoladebavorois en met een crumble eromheen

Ingrediënten

voor 6 desserts

Stoofpeertjes in Jägertee

  • 500 ml water
  • Twee flinke theelepels Oolong thee
  • Thee eetlepels rietsuiker
  • Kaneelstokje
  • Twee kruidnagels
  • 120 ml rum (stroh)

Kardemomcrumble


  • 50 gram rietsuiker
  • 50 gram boter
  • 100 gram bloem
  • 1/2 theelepel kardemom (15-20 peultjes)
  • 1/4 theelepel nootmuskaat

Amandelbiscuit


  • 2 eieren (M)
  • 1 eidooier
  • 2 eiwit
  • 62,5 gram poedersuiker
  • 62,5 gram amandelpoeder
  • 15 gram bloem
  • 15 gram roomboter 
  • Snuf zout

Witte chocoladebavarois

  • 125 gram witte chocolade, klein gehakt
  • 190 ml room
  • 125 ml volle melk
  • 1 eidooer
  • 1 blaadje gelatine 

Overig 


  • Siliconen bolvorm 6 x ø 7 cm
  • Witte chocolade
  • Bakpapier
  • Zeef
  • Fijne rasp

Bereiding

Stoofpeertjes

  • Doe 500 ml water in een pan en breng aan de kook
  • Doe 2 eetlepels thee in een thee-ei of theefilter
  • Zet het vuur laag en laat de thee ca 3 minuten in het water trekken
  • Haal het theefilter uit het water en voeg de suiker, het kaneelstokje, de kruidnagels, rum en stoofpeertjes toe
  • Dek af met een deksel en kook op laag vuur ca. twee uur tot de stoofpeertjes zacht zijn.
  • Laat afkoelen en bewaar in de koelkast. 


Crumble

  • Verwarm de oven op 190ºC
  • Doe alle ingrediënten in een kom. Snijd de boter in kleinere stukjes en maak de crumble door afwisselend te kneden en wrijven. 
  • Met kneden ontstaan een grotere bal. Deze wrijf je vervolgens weer in kleinere stukjes. Ga net zo lang door totdat alles goed gemengd is. 
  • Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat en bak ca. 10 minuten in de oven. 
  • Als het volledig is afgekoeld doe je de kruimels in een luchtdicht afsluitbaar bakje. 
  • Bewaar op kamertemperatuur tot gebruik.  


Amandelbiscuit 

  • Verwarm de oven op 200ºC
  • Smelt de boter in een pannetje en zet apart
  • Klop twee eieren met de eidooier, het amandelmeel en de poedersuiker luchtig. Mix ongeveer 5-10 minuten op hoge snelheid. 
  • Klop de eiwitten stijf en voeg tijdens het kloppen een snufje zout toe
  • Meng het beslag met de opgeklopte eiwitten
  • Zeef de bloem boven het beslag en spatel er voorzichtig doorheen. 
  • Meng de afgekoelde en nog vloeibare boter voorzichtig door het beslag
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en stort het beslag hierop. Verdeel het beslag in gelijkmatige dikte tot een rechthoek van ca. 30 x 35 cm
  • Bak in het midden van de over ca. 10 minuten en laat op een rek afkoelen. 
  • Neem een uitsteker van ø 7 cm en steek hiermee 6 cirkels uit de biscuit. Heb je geen uitsteker? Gebruik dan bijvoorbeeld een glas. 
  • Verpak in vershoudfolie en bewaar tot gebruik. 


Witte chocoladebavarois

  • Laat de gelatine in een kom met koud water weken
  • Hak de chocolade klein en doe in een kom
  • Verwarm de melk in een steelpan. Breng niet aan de kook!
  • Kluts de eidooier, voeg toe aan de melk en meng met een garde. Verwarm enkele minuten en haal dan van het vuur. 
  • Neem de gelatine uit het water, knijp iets uit en voeg toe aan de melk
  • Schenk over de chocolade en laat en laat dit even staan. Roer met een spatel tot een homogene massa. 
  • Klop ondertussen de slagroom op (zonder suiker!). 
  • Meng de slagroom met de witte-chocolademelk en giet in de vormpjes. 
  • Laat in de koelkast afkoelen en opstijven
  • Dek af en laat in de vriezer hard worden (minstens 4-5 uur)


Samenstellen

  • Leg een schijfje biscuit op een bord
  • Breng met een kwastje wat kookvocht van de stoofpeertjes aan op het plakje biscuit
  • Haal de bavarois uit de vriezer, uit de vorm en plaats op het biscuit
  • Verkruimel rondom wat van de crumble
  • Schaaf er wat van de overgebleven witte chocolade overheen
  • Laat verder ontdooien voordat je het stoofpeertje op de bavarois plaatst
  • Plaats een stoofpeertje op de bavarois en decoreer met nog wat geschaafde witte chocolade en eventueel gouden eetbare versiering.
  • Serveer direct